ZAPOČEO PROJEKT „EL SISTEMA U ISTRI“

Prezentacijom održanom u prostorijama Saveza udruga Rojc u PULI, 3. ožujka počelo je predstavljanje projekta El Sistema u Istri – Poticanje inovativnih oblika filantropije u lokalnim zajednicama za potporu održivosti organizacija civilnog društva. Na prezentaciji koju je održala Carmen Hiti, direktorica udruge SO DO, opisane su aktivnosti projekta, ciljevi, te je pobliže objašnjena metologija El Sisteme, pokreta koji se danas valorizira kao „društveno čudo“. ( Više od El Sistemi i njezinom osnivaču dr. Joséu Antoniu Abreu možete pročitati na našoj stranici pod rubrikom „O nama“).

Originalno venezuelanski, danas globalni program El Sisteme proširio se i do Hrvatske, a upravo je Pula, odnosno Istarska županija, među prvim regijama koja je prepoznala njegove vrijednosti i pružila podršku njegovu razvitku. Tako se u srpnju 2014. godine u Puli održala prva radionica El Sisteme u Hrvatskoj, kada je dječji SO DO orkestar sastavljen od 80-ak djece iz cijele države radio pod vodstvom maestra Bruna Campa (Guatemala) i drugih specijaliziranih pedagoga i glazbenika. Grad Pula i Istarska županija pružili su logističku podršku projektu te nije slučajno da će se u Istri nastaviti razvijati metodologija El Sisteme, financirana od Europskih fondova i sufinancirana od Vlade RH. Ovaj program zasnovan na načelima, vrijednostima, filozofiji i metologiji El Sistema Venezuela koristi glazbu kao sredstvo za usvajanje društvenih vrijednosti te obogaćuje intelektualni, emocionalni i duhovni razvoj djece i mladih. U doba kada su mladi često prepušteni sami sebi, a roditelji u neprestanom nedostatku vremena i obiteljskim krizama, kada kao posljedica otuđenosti i isključenosti nastupi kriminal, vršnjačko nasilje, alkohol ili droge, El Sistema nudi mogućnost prevencija i rješavanje problema, a prilagođava se potrebama zajednice. Na modelu orkestra koji simbolizira društvo i uravnotežene društvene odnose, djecu i mlade se uči: solidarnosti, timskom radu, disciplini, uzajamnom slušanju, suradnji, međusobnom pomaganju, poticanju i poštovanju te uvažavanju različitosti. U državama u kojima se sustavno provodi El Sistema program mjerljivi rezultati pokazuju: povećanje pismenosti u 65%, povećanje samopouzdanja djece za 100%, sposobnosti koncentracije za 78%, te je zabilježeno bolje ponašanje za 43%.

Što djeci pruža program El Sisteme?
Osjećaj pripadnosti zajednici (na modelu simfonijskog orkestra), konstruktivno i podržavajuće okruženje. Razvija samopoštovanje, nadahnuće, ispunjenost i ponos na vlastitu ulogu u postizanju zajedničkog uspjeha. Pozitivno utječe na osobni razvoj djeteta, a samim time na ostale njegove odnose – obiteljske, školske, kasnije poslovne te na širu okolinu.
Na koji će se način El Sistema program provoditi u Istri i koji su ciljevi projekta?
Projekt provodi udruga SO DO – Sustav orkestara djece i omladine (više pod „O nama“), član El Sistema Europe www.sistemaeurope.org. Partner projekta je Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva: www.civilnodrustvo-istra.hr.

U prvim mjesecima projekta fokus aktivnosti bit će na prezentacijama načela i potencijala El Sisteme. Na prezentacije su pozvani SVI zainteresirani, bez obzira iz kojeg sektora dolaze. Osim prezentacija, bit će organizirani informativni dani, tiskovne konferencije i razna događanja kojima je cilj što širu javnost upoznati s projektom, zainteresirati što više subjekta iz školskog sustava, kulturnog, medijskog i gospodarskog kruga. Umrežavanje zainteresiranih organizacija za primjenu El Sisteme i partnerstvo u projektu bit će daljnji ključni korak za održivost projekta i njegovu željenu dugovječnost. Organizirati će se i niz radionica o načelima i metodologiji El Sisteme, za sve zainteresirane osobe koje žele primjenjivati načela El Sisteme u svojem krugu djelovanja, ili se žele uključiti u projekt El Sistema u Istri. Sve su to „predradnje“ kako bi u Istri s radom počela dva tzv. nuclea – centra u kojima će djeca redovito i predano kroz sviranje u orkestru pod stručnim vodstvom glazbenih učitelja i mentora usvajati društvene vrijednosti koje promiče El Sistema. Unutar nuclea djeca se stavljaju u kontekst različitosti čime se stvara socijalna kohezija. Potiče se intenzivna suradnja s roditeljima koji su pozvani aktivno sudjelovati u radu centra, a osim učenja ponašanja u grupi, potiče se i razvoj liderstva, odnosno, prepoznavanje tih kvaliteta u određenom djetetu i poticanjem njihovog razvoja, davanjem većih odgovornosti. Nucleo može biti centar u javnom partnerstvu s primjerice, osnovnom ili glazbenom školom ili vrtićem, a može biti i dio mreže neovisnih El Sistema centara. Osim redovitih poduka i intenzivnih seminara tijekom praznika, djeca često nastupaju, čime se potiče izvrsnost te radi na probijanju straha od javnih nastupa i podiže razina samopouzdanja. Kada djeca osjećaju da im pristupamo s velikim poštovanjem, pažnjom i ozbiljnošću, kada ih prihvatimo sa svim njihovim problemima, nadama i čežnjom da budu voljeni, tek tada može započeti rad na izgradnji zajedničkih sustava vrijednosti.

Svjesni da ovakvi programi koji su besplatni i dostupni svima ovise o financijskoj podršci lokalnih zajednica – javnog sektora, privatnog sektora ili raznih fondova, jedan od važnih zadataka projekta jest lobiranje za promjenu zakonodavstva o porezima na donacije. Naše je zakonodavstvo koncipirano tako da nažalost, poreznim olakšicama ne potiče darivatelje. Kroz projekt razvoja El Sisteme u Istri koji je financiran iz sredstava EU, radit će se na podizanju svijesti o potrebi promjene zakonodavstva, kako bi se u Hrvatskoj potaknula/razvila kultura darivanja.

Ukoliko želite čuti više o našem projektu, svakako se pridružite jednoj od predstojećih prezentacija, a za sve daljnje aktivnosti pratite naš web i facebook!

Prezentacije će se održati u:

  • Puli, 5. ožujka, prostorija „Dnevnog boravka“ Rojc, 11 sati
  • Pazinu, 7. ožujka, Društveni centar Veli Jože, 18 sati
  • Labinu, 8. ožujka, Velika vijećnica grada Labina, 18 sati
  • Poreču, 9. ožujka, Centar za mlade, 15 sati

Ukoliko ste zainteresirani za prisustvovanje prezentacijama projekta, možete se prijaviti na linku: PRIJAVNICA

Ivana Hauser, voditeljica projekta