U sklopu projekta “El Sistema u Istri” održan okrugli stol

U prostorijama Hrvatske gospodarske komore u Puli 22. ožujka održan je okrugli stol u organizaciji udruge Sustav orkestara djece i omladine. Tema okruglog stola bila je “Kako potaknuti / razviti kulturu davanja u Republici Hrvatskoj, posebice u korporativnom sektoru? Koliko zakonske odredbe stvaraju zapreku filantropije?” Na okruglom stolu sudjelovali su uvodničari iz raznih društvenih sektora koji su svojim izlaganjima predstavili problematiku filantropije i njezin odnos s hrvatskim zakonodavstvom s raznih aspekata. G. Damir Brajković, porezni savjetnik i predsjednik Hrvatske komore poreznih savjetnika govorio je o poreznom tretmanu donacija u Republici Hrvatskoj. O procedurama donošenja izmjena i dopuna zakona govorio je g. Peđa Grbin, saborski zastupnik SDP-a. O korporativnoj filantropiji i društveno odgovornom poslovanju izlagala je gđa Tea Golja, docentica na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Puli. G. Dalibor Brnos, direktor tvrtke Brionka osvrnuo se na filantropiju iz perspektive poslovnog sektora. G. Sandi Blagonić, etnolog i kulturni antropolog iz Zavoda za povijesne i društvene znanosti HAZU-a, iznio je analizu filantropije u hrvatskom društvu, odnosno što nas motivira / demotivira na darivanje. Zanimljive primjere iz prakse dali su g. Korado Korlević, voditelj zvjezdarnice Višnjan koji je govorio o kulturi davanja iz perspektive udruga, te g. Igor Loparić iz udruge Naš san njihov osmijeh s primjerom humanitarnih akcija kao najčešćem obliku darivanja kod nas.

Osim uvodničara, okruglom stolu su prisustvovali drugi predstavnici javnog i civilnog sektora te se uključili u raspravu nakon čega se oformila grupa za pritisak koja će dalje djelovati u sklopu projekta i apelirati na izmjene zakona o porezu na dobit te izmjene zakona o porezu na dohodak.

Opširnije o temama i sadržaju okruglog stola možete pročitati na stranici  Zaklade za poticanje partnerstva i razvoj civilnog društva

[Not a valid template]