Orkestar za sve

Projektom “Orkestar za sve” članovima udruge Sustav orkestar djece i omladine – El Sistema Hrvatska pridružit će se učenici osnovne i srednje Glazbene škole Fran Lhotka te dobiti priliku prvi puta sudjelovati u simfonijskom orkestru.

Unatoč dugoj tradiciji glazbene škole, Sisačko-moslavačka županija nema doticaja sa simfonijskim orkestrom, a ovim projektom učenici su dobili dodatnu motivaciju za svoje daljnje glazbeno djelovanje.

Orkestar je sekcijskim i orkestralnim probama uvježbavao dirigent Ante Sladoljev prema El Sistema metodologiji koja potiče društvene promjene sudjelovanjem u orkestru, a sa svakom grupom instrumenata radili su mentori; magistri glazbe te studenti Muzičke akademije iz Zagreba i Siska.

Suradnja je dio ciklusa koncerata Putovanje Europom te je koncipiran kao glazbeno putovanje Europom pa će se na programu naći djela hrvatskih, talijanskih, francuskih i španjolskih skladatelja.

Prvi od dva koncerta održat će se 21. travnja 2022. godine u Maloj dvorani Vatroslava Lisinskog, s početkom u 19:30. Taj je koncert dio ciklusa koncerata pod naslovom “Putovanje Europom”, te je koncipiran kao glazbeno putovanje kroz koje će vas voditi orkestar i solisti. Na programu prvog koncerta naći će se djela talijanskih, francuskih, španjolski, i naravno hrvatskih skladatelja.

Ulaz na koncert je besplatan, a publika će dobiti priliku upoznati se s mogućnostima doniranja za potrebe izgradnje nove zgrade Glazbene škole Frana Lhotke koja je značajno oštećena u potresu 2020. godine.

Drugi koncert bit će održan u Sisku, 30. travnja 2022. godine u prostorima Glazbene škole Frana Lhotke u 19:30 uz live prijenos na YouTube kanalu, s istim programom.

Želimo iskoristiti priliku, i zahvaliti se svima koji su sudjelovali u ovom prekrasnom projektu.

Centar za kulturu i informacije Maksimir koji nam je kao i uvijek ustupio svoje prostore za održavanje probi.

Glazbena škola Frana Lhotke, Sisak, čiji su učenici vikendom dolazili na probe i svoje vrijeme prilagodili našem rasporedu.

Davor Denkovski i Vjekoslav Akrap bez čijih fotografskih umijeća ne bi imali ovako divne fotografije za sijećanje na ovaj događaj.

Naravno, hvala i svim mentorima koji su odvojili svoje vrijeme kako bi sve ovo uspješno izrealizirali.

I naravno, veliko hvala i svim roditeljima na suradnji i pomoći.