Održana prva SO DO – El Sistema radionica orkestralnog muziciranja u Puli

Od 3. do 9. srpnja 2014. godine u Puli je održana prva SO DO radionica El Sistema orkestralnog muziciranja pod ravnanjem dirigenta Bruna Campa u kojoj je sudjelovalo osamdesetak učenika i profesora glazbenih škola, te mentora – orkestralnih glazbenika. Bio je to spoj različitih uzrasta i vještina. Većini polaznika ovo je bio prvi susret sa simfonijskim orkestralnim muziciranjem u kojem su zajedno s profesorima i mentorima dijelili radost zajedničkog stvaranja glazbe.
Raspored pokusa bio je intenzivan, fizički i psihički vrlo zahtjevan, ali iznad svega emocionalno ispunjujući i inspirativan. Nadahnuti karizmatičnim dirigentom Brunom Campom, osnivačem El Sistema u Gvatemali, mladi glazbenici, polaznici radionice osjetili su pravi duh El Sisteme kroz zajedništvo, prijateljstvo, prihvaćanje različitosti, pomaganje slabijima, osjećaj odgovornosti, harmoniju, sklad i sinergiju muziciranja, te važnost dijeljenja znanja i vještina s drugima.
Radionica je ostvarena zahvaljujući financijskoj potpori Istarske županije i grada Pule, koji su omogućili smještaj i hranu za sve sudionike, te volontiranju svih profesora, mentora i organizatora, pomažući time širenju ideje El Sisteme o dostupnosti klasične glazbe svima, bez barijera i granica.
Radionica je završena trima promenadnim koncertima, koji su održani na trgu Sv. Tome ispred pulske katedrale, a izvedena su djela: “Uvertira William Tell” G. Rossinija, “Pirati s Kariba” K. Badelta, “Chamambo” M. Artésa, “Preludij iz Holberg suite” E. Griega i “Mala noćna muzika” W. A. Mozarta.
Po završetku radionice izabrano je 16 mladih glazbenika i dvoje profesora koji su predstavljali SO DO El Sistema Hrvatska na kampu Europskih El Sistema orkestara u Istanbulu, a koji je održan od 14. do 23. kolovoza 2014. godine.