Hrvatski predstavnici SO DO El Sistema u Istanbulu

_72A9394Drugi ljetni kamp Sistema Europe održao se u Istanbulu na Sveučilištu Bosphorus od 14. do 23. kolovoza 2014. godine u organizaciji “Barış için Müzik” (Orkestra za mir) koji predstavlja El Sistema Turska.
Ovogodišnji kamp okupio je 250 sudionika iz Austrije, Danske, Italije, Hrvatske, Portugala, Švicarske, Švedske, Turske i Velike Britanije, od toga dvjestotinjak mladih glazbenika uzrasta od 10 do 19 godina i pedesetak njihovih profesora.
Satnica kampa bila je isprepletena intenzivnim orkestralnim i sekcijskim pokusima, ali i ponekim individualnim satom. Duh zajedništva i pomaganja proširio se već prvi dan kampom, bez obzira na jezične barijere. Glazba je postala najljepše i najlakše sredstvo komunikacije. Orkestralni program bio je podijeljen u tri skupine po svojoj težini od A do C, s time da je program A bio najzahtjevniji, a program C najmanje zahtjevan, kako bi se svim sudionicima omogućilo sudjelovanje u kampu i muziciranju.
Hrvatsku je predstavljalo 16 mladih glazbenika i 2 profesora kontrabasa i fagota, koji su vodili sekcijske pokuse. Hrvatski predstavnici bili su temelj orkestra, zauzevši gotovo sve vodeće pozicije. Posebno su se istaknuli klarinetist Ante Zeljko i oboistica Marija Miškulin, svojim sjajnim solom u zahtjevnoj skladbi “Danzonu broj 2” A. Marqueza.
Pod dirigentskim vodstvom Bruna Campa, Etiennea Abellina, Juana Carlosa Maggiorannia, te mlade istanbulske dirigentske nade, sedamnaestogodišnje Kübre Kızıltan, sedam dana intenzivnog druženja uz glazbu urodilo je čarobnim koncertom u novoizgrađenoj dvorani Leyla Gencer u Istanbulu. Na koncertu su izvedena djela “Mala noćna muzika” W.A. Mozarta, “Holberg Suita” E. Griega, “Mađarski ples u d molu” J. Brahmsa, uz vizualizaciju S. Malinowskog i njegovog glazbenog animacijskog stroja. Drugi dio koncerta nastavio se s “Uvertirom Slavenskog marša” P. I. Čajkovskog, izvedbom “Nimrod iz Enigma varaijacija” E. Elgara, “Danzon br. 2” A. Marqueza, te dvjema Portugalskim skladbama “Ritmos Ciganos” i “Sol de Mahna” i jednom turskom tradicionalnom “Batum”.
Kamp u Istanbulu završio je druženjem na zajedničkom izletu brodom po Bosporu koji je samo još više produbio prijateljske spone stvorene uz pomoć El Sistema gazbenog stvaralaštva.