Dan El Sistema u Lisinskom

Dan El Sistema u Lisinskom SO DO – El Sistema Hrvatska predstavila je svoje djelovanje hrvatskoj javnosti veličanstvenim događanjem u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu 8. studenoga 2014. godine. U suradnji s Koncertnom dvoranom, povodom gostovanja Orquesta Sinfónica Juvenil de Caracas – Simfonijskog orkestra mladih iz Caracasa, prvog El Sistema orkestra iz matične Venezuele u Hrvatskoj, osmislili smo “Dan El Sistema u Lisinskom”.

Događaj je započeo konferencijom za novinare, na kojoj su govorili Eduardo Mendez, izvršni direktor Fundación Musical Simón Bolívar – El Sistema Venezuela; Ali de Jezús Uzcátegui Duque, Veleposlanik Bolivarske Republike Venezuele u Beču; Ricardo Luque, predsjednik udruge SO DO i Carmen Hiti, osnivačica i direktorica udruge. Velik interes medija rezultirao je nizom priloga objavljenim na radio i TV programima HRT. Veleposlanik Ali de Jezús Uzcátegui Duque i predsjednik Ricardo Luque otvorili su potom izložbu fotografija o El Sistemi u Venezueli koju nam je ustupila Leica Camera a.g. i koja će ostati izložena u predvorju KDVL nekoliko tjedana.

U nastavku je uslijedila konferencija Sistema Europe, na kojoj su prisustvovala 22 člana ove međunarodne organizacije, osnovane s ciljem pomaganja, međusobne podrške i promicanja filozofije El Sistema u Europi. Konferencija je nastavljena u nedjelju i na njoj su utemeljene odredbe Statuta Sistema Europe, koja u 2015. godini postaje pravno tijelo.
Javno prikazivanje filma o El Sistemi u Venezueli “Tocar y luchar” (Svirati i boriti se) nastavljeno je radionicom za profesore gazbe o metodologiji El Sistema, koju je držala šestorica El Sistema profesora iz Venezuele.

Uslijedio je javni generalni pokus orkestra na kojem su sudjelovali i mladi glazbenici SO DO – El Sistema Hrvatska. Na koncertu, u sklopu ciklusa “Lisinski subotom”, kao počasni gosti bili su prisutni: dr. José Antonio Abreu, osnivač progrma El Sistema u Veneuzeli, zajedno s direktorima svih odjela Fundación Musical Simón Bolívar i predstavnicima venezuelskih medija; Ali de Jezús Uzcátegui Duque, venezuelski Veleposlanik u Austriji i dr. Ivo Josipović, Predsjednik RH i pokrovitelj udruge SO DO. Brojni novinari popratili su događaj u hrvatskim i venezuelskim medijima. Mladim se glazbenicima iz Venezuele, u dobi od 16 – 23 godine, u završnom dijelu koncerta, pod ravnanjem dirigenta Dietricha Paeredsa pridružilo 16 predstavnika SO DO – El Sistema Hrvatska. Oduševljena publika u prepunoj dvorani Lisinski stojećim je ovacijama ispratila sjajne glazbenike, a događaj je kulminirao razmjenom nacionalnih dresova između glazbenika iz Venezuele i Hrvatske, kao i darivanjem venezuelskih dresova sretnicima iz prvih redova publike.

Dan El Sistema u Lisinskom sponzoriran je od Veleposlanstva Bolivarske Republike Venezuele, Leica Camera a.g. iz Njemačke, Koncernte dovrane Vatroslava Lisinskog, a pokrovitelj događanja bio je Predsjednik RH Ivo Josipović.

Udruga SO DO iskazuje posebnu zahvalnost Privrednoj Banci Zagreb, koja je svojom donacijom omogućila niz događanja koja su prethodila ovoj svečanosti i bez čije se pomoći ne bi uspostavila El Sistema Hrvatska, kao i Gradu Zagrebu na sponzorstvu za pokretanje El Sistema u Zagrebu.