El Sistema Venezuela

Dr. José Antonio Abreu, ekonomist, političar, glazbenik i vizionar, pokrenuo je 1975. godine „socijalnu akciju za glazbu“. Kombinirajuċi političku spretnost i religioznu posveċenost, Abreu je krenuo u ostvarivanje utopijskog sna, u kojem „orkestar predstavlja idealno društvo i što prije djete počnemo odgajati u tom okruženju, to je bolje za svih“. 1979. godine dobio je Nacionalni glazbenu nagradu za svoj rad, a 1995. godine postavljen je kao posebni ambasdor UNESCO-a za razvoj globalne mreže dječjih i omladinskih orkestara pod nazivom „Svjetski pokret omladinskih i dječjih orkestara i zborova“. Dr. Abreu je do danas, primio ogroman broj priznanja, nagrada, odlikovanja i počasnih titula u mnogo različitih zemalja koje su prepoznale vrijednost i izvanredne rezultate njegovog programa.

El Sistema Venezuela je program glazbene edukacije otvoren svoj djeci koja to žele, a financiran je najveċim dijelom od države. Dr. Abreu je uspio održati projekt kroz 8 državnih administracija, no on stalno traži nove dodatne izvore financiranja. Sadašnja administracija Huga Chaveza najdarežljiviji je pokrovitelj El Sistema, pokrivajuċi financijski njihov, gotovo cjelokupni operativni budžet, kao i dodatne kapitalne projekte. Projekt je poznat po spašavanju mladih ljudi iz ekstremno siromašnih okolnosti, od izloženosti kriminalu i drogi, u koju bi inače vrlo vjerojatno bili uvučeni. Sistem omoguċuje svakom djetetu besplatnu glazbenu naobrazbu i korištenje instrumenta za vrijeme sudjelovanja u programu. Nije bitna kultura, podrijetlo, rasa ili imovinsko stanje djece, svi su dobrodošli. Glazba je borba protiv fizičkog, društvenog i duhovnog siromaštva. Od samog početka „El Sistema“ je potpala pod Ministarstvo socijalne skrbi, a ne Ministarstvo kulture, što je strateški pomoglo njegov opstanak.

U Venezueli danas djeluje preko 250 omladinskih i dječjih orkestara i zborova u kojima je uključeno oko 300.000 djece, a kroz sustav je tijekom 37 godina njegovog postojanja prošlo oko 2 milijuna djece. Uz podršku vlade, El Sistema je počela uvoditi svoj glazbeni program u nastavne planove državnih škola, s ciljem da budu prisutni u svakoj školi i da u sustav bude uključeno 500.000 djece do 2015. godine. Sistem obuhvaċa i djecu s poteškoċama u razvoju – gluhu, slijepu i autističnu, a uz potporu Ministarstva unutarnjih poslova i pravosuđa, proširio se i na kazneni sustav, s planom a se „zatvori humaniziraju kroz glazbu“.

Prema riječima vodećih svjetskih umjetnika, Venezuela je jedina zemlja u svijetu u kojoj se događa nešto značajno na polju klasične glazbe. Tamo danas djeluje nekoliko vrhunskih omladinskih orkestara, od kojih je najpoznatiji Simfonijski orkestar Venezuele Simón Bolívar. Mnogi mladi dirigenti, kompozitori i solisti iz Venezuele osvajaju prestižne nagrade na međunarodnim glazbenim natjecanjima i sve više njih zauzima vodeće pozicije na svjetskoj glazbenoj sceni. Najpoznatiji su Gustavo Dudamel, odnedavna glazbeni direktor i šef dirigent Los Angles Philharmonic Orchestra, California (a otprije i šef-dirigent Göteborgs Symfoniker u Švedskoj), Edicson Ruiz, koji je sa 17 godina postao član Berlinske filharmonije i u Hrvatskoj, dobro nam poznat po pjevačkoj karijeri i promoviranju latino glazbe, Jorge Ricardo Luque Perdomo, od 1991. godine, prvi fagot Zagrebačke filharmonije i jedan od osnivača udruge SO DO.