Održana međunarodna konferencija za profesore El Sistema u Škotskoj

Održana međunarodna konferencija za profesore El Sistema u Škotskoj
U predivnom gradiću Stirlingu u Škotskoj od 27. do 30. listopada 2014. godine održana je konferencija profesora glazbe po načelu El Siteme. Na konferenciji je sudjelovalo 150 profesora iz cijelog svijeta, a među njima i naše dvije profesorice – Anka Kovač Augustiny (fagot) i Lucija Stanojević (violina).
Škotska trenutno ima dva nuclea El Sisteme, jedan u Stirlingu u društvenom centru Raploch, a drugi u Glasgowu u centru Govanhill. El Sistema je u Škotskoj registrirana 2005. godine, ali se aktivno započelo s radom 2007. godine.
U četiri dana intenzivnog druženja profesori su prošli različite radionice i susreli se sa svim aktivnostima koje centri Ralploch i Govanhill imaju. Konferencija je bila podijeljena na četiri veće tematske cjeline: razumijevanje i povezivanje s djecom, rad na razvoju inkluzivnog kurikuluma, promišljanje o samom sebi i dijeljenje znanja i informacija. Te su pak četiri cjeline bile podijeljene na različite radionice kao što su: utjecaj stresa i traume na djecu, rad s djecom s posebnim potrebama, razvoj kurikuluma za gudače, puhače i udaraljkaše, izazovi kod dirigiranja mladim orkestrima i zborovima, povezivanje s roditeljima i zajednicom, kreativno skladanje…
Između ostalog sudionici konferencije imali su direktni uvid u rad svih sekcijskih i orkestralnih proba u oba centra. Omogućen im je susret sa zajednicom Stirlinga u programu zvanom “na čaju s profesorom”, gdje su djeca i roditelji u svojim domovima ugostili profesore kako bi zajedno s cijelom obitelji družili se uz pjesmu, ples i muziciranje.
Nit poveznica cijele konferencije bile su kratke priče koje su profesori dijelili s kolegama. Osnovna ideja bila je podijeliti s drugima motivacijsku priču kako ih svakodnevni rad s djecom po principu El Sisteme nadahnjuje i ispunjava, te kako El Sistema projekt pozitivno djeluje na širu zajednicu.
Jedna takva motivacijska priča je i ova:
Pješčana plaža u suton bila je posuta morskim zvijezdama koje je nepoznata žena skupljala i vraćala natrag u more. Priđe joj mladić i upita je: ” Zašto to činite? Očito je da ih ne možete sve spasiti. Vaš posao je uzaludan, nevažan.” Žena mu odgovori:” Možda neću spasiti sve zvijezde, ali ću barem pokušati, jer iako se nama čini uzaludnim ovoj zvijezdi je to važno.”