Kako radimo?

Program rada SO DO Centara odvija se paralelno u dva aspekta.

Jedan je, glazbeno educiranje djece od predškolske dobi nadalje, putem orkestralnog muziciranja, gdje djeca od početka uče i vježbaju zajednički, usvajajući pri tome najvažniji sadržaj programa, a to je razvoj društvenih vrijednosti (zajedništva, timskog rada, discipline, solidarnosti, međusobnog pomaganja, discipline, poštovanja sebe i ostalih, prihvaċanja različitosti, sposobnosti suradnje s drugima, stremljenja zajedničkom cilju, učinkovite komunikacije i društveno prihvatljivog ponašanja).

Drugi se aspekt našeg programa odvija u vrijeme školskih praznika, u obliku glazbenih radionica. Formiranjem orkestra od djece i mladih iz okolnih područja naših Centara, koji već sviraju orkestralne instrumente i njihovim redovitim sastajanjem u vrijeme školskih praznika, omogućuje im se da slobodno vrijeme praznika provedu usavršavajući se glazbeno – u orkestralnom muziciranju, ali i društveno – upoznavajući se, družeći i razmijenjujući iskustva iz svojih sredina. U ove glazbene radionice pozivamo i njihove profesore, a uključuju se i naši profesori i mentori – iskusni orkestralni glazbenici, kao i mentori iz El Sistema u Venezueli.

U okviru glazbenih radionica, paralelno s radom orkestra, odvija se i majstorski tečaj orkestralnog treninga za dirigente. Od polaznika majstorskog tečaja, koji pokažu zanimanje i sposobnosti, profiliraju se voditelji naših budućih SO DO orkestara.