Organizatori i voditelji

Ricardo Luque, predsjednik

Ricardo LuqueRođen u gradu Maracay, u Venezueli, Ricardo je svoju glazbenu naobrazbu počeo u “El Sistema”, izabravši fagot – instrument koji je, kako sam kaže “mogao biti samo njegov i nije ga morao dijeliti ni sa kim drugim”. Zahvaljujući njegovoj glazbenoj nadarenosti, odmah je dobio stipendiju i postao članom popularnog orkestra mladih glazbenika El Sisteme, Orquesta Nacional e Juvenil. U dobi od 23 godine Ricardo napušta svoju domovinu i odlazi na studij glazbe u Moskvu, na prestižni konzervatorij “P. I. Čajkovski”. Ubrzo nakon diplome život ga dovodi u Hrvatsku, gdje je započeo svoju karijeru u orkestru HNK-a u Zagrebu, a nedugo zatim prelazi u Zagrebačku filharmoniju, gdje je i danas, na mjestu prvog fagotista.

1991. godine, s još nekoliko zaljubljenika u komornu glazbu, Ricardo osniva Zagrebački puhački ansambl, a nekoliko godina kasnije postaje i pjevač popularne latino grupe “Cubismo”, s kojom je uvelike popularizirao glazbu svoje domovine i ostalih južno-američkih zemalja u Hrvatskoj. Od tada, pa do danas, Ricardo je surađivao s velikim brojem renomiranih domaćih i stranih glazbenika, na oba područja svoje karijere – klasičnoj i latino glazbi. Ovaj svestrani umjetnik, ogromnog životnog i glazbeničkog iskustva, odlučio je dio svojeg vremena posvetiti stvaranju glazbenog sustava društvenog razvoja “El Sistema” u Hrvatskoj, u kakvom je kao dijete započeo svoj glazbeni put. Kao jedan od osnivača Udruge SO DO, Ricardo je neiscrpan izvor znanja, iskustava, kontakata i poznanstava s ključnim ljudima u Venezueli i svijetu, koji su od ogromnog značaja za pomoć u razvoju programa “El Sistema” u Hrvatskoj.

Carmen Hiti, direktorica

Carmen HitiNjena prva ljubav bio je klasični balet, ali u dobi od 9 godina Carmen je “odlučila probati nešto drugo, kao na primjer – svirati klavir”. Nadarenost je utrla put njenog glazbenog obrazovanja, pa se nakon završene niže i srednje glazbene škole i slijedom toga diplome na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, zaposlila kao profesorica klavira na Glazbenoj školi Pavla Markovca u Zagrebu i tamo radila pet godina. Proširujući svoje vidike, otišla je živjeti u Njemačku, u München, gdje se bavila privatnom podukom klavira i glazbenim izdavaštvom.

Istražujući dalje svoje mogućnosti, Carmen se susrela s konzultantskim poslom, te je nakon opsežnog treninga i edukacije u kompaniji, radila kao konzultantica za investicijsku tvrtku “System Capital”. U tom poslu se pokazalo da ima dobre organizacijske sposobnosti, pa je više godina kasnije, nakon povratka u Hrvatsku, radila kao poslovna tajnica Visoke škole za glazbenu umjetnost “Ino Mirković” u Lovranu, a zatim je prihvatila poziv na mjesto producentice programa u Zagrebačkoj filharmoniji, gdje ostaje do 2000. godine.

Splet okolnosti i njezin istraživački duh, naveli su je na odlazak u Englesku. Ponovno, “okušavajući se u nečem drugom”, 2005. godine, u doba značajnih investicija u Hrvatsku, pokrenula je posao i postala direktorica tvrtke za promet nekretninama. Izazov je uspješno savladala. U međuvremenu, nakon dugogodišnjeg rada na osobnom razvoju i želje za stalnim usavršavanjem, završila je magisterij menadžmenta u Velikoj Britaniji. 2008. godine ukazala joj se prilika sudjelovanja u novo-osnovanoj franšizi u Zagrebu, pa je slijedivši svoju sklonost za pomaganje dugim ljudima u njihovom osobnom i profesionalnom razvoju postala certificirana trenerica i konzultantica za tvrtku FranklinCovey Adriatic.

Oduševljenje nevjerojatnim rezultatima i razlikom koju je “El Sistema” u Venezueli i ostalim zemljama napravila u životima milijuna djece, dala joj je ideju da započne isti program u Hrvatskoj. Sposobnost da objedini svoju ljubav za glazbu, svoje obrazovanje, iskustvo, poslovni duh i želju da pomaže drugima, pomogla joj je da ostvari ideju primjene metodologije i filozofije “El Sistema” u Hrvatskoj. Slijedeći potrebu za davanjem dorinosa zajednici iz koje je potekla, okupila je grupu entuzijasta i glazbenih stručnjaka i osnovala Udrugu “Sustav Orkestara Djece i Omladine – SO DO”.

Anka Kovač-Augustiny, voditeljica razvoja

Anka 3Anka je rođena u Puli, gdje je završila osnovnu i srednju glazbenu školu (flauta), kao i opću gimnaziju. Nakon odlaska na studij prava u Zagrebu, počinje u glazbenoj školi učiti i fagot, te nakon svega 3 godine upisuje, i u roku završava Muzičku akademiju u Zagrebu. Studijska godina provedena u Weimaru na Hochschule für Musik F. Liszt. odvodi ju na dio životnog puta koji će provesti izvan Hrvatske.

Uz posebnu rektorovu nagradu koju je dobila kao nadarena studentica, postigla je zapažene rezultate na natjecanjima u zemlji i inozemstvu, kako komorne glazbe s kvintetom “mali b”, tako i solistički, te orkestralno. Radila je neko vrijeme kao solo fagotistica simfonijskog orkestra u Ammanu i profesorica fagota na konzervatoriju u Jordanu. Nastupala je u Njemačkoj, Švicarskoj, Austriji, Tunisu, Jordanu, Turskoj, Danskoj, Španjolskoj, Sloveniji, Italiji i Hrvatskoj.

Iako živi na relaciji Švicarska (Biel) – Hrvatska, za rodni je grad vežu mnogi glazbeni i kulturni organizacijski projekti u kojima danas aktivno djeluje. Kao vrlo svestrana osoba bavi se govorništvom, debatom, glumom, organizacijom koncerata i ostalih kulturnih događanja, a od 2014. godine, kada se prvi puta susrela s El Sistemom, Anka otkriva svoju životnu misiju i pridružuje se timu SO DO entuzijasta i volontera. Danas ona djeluje kao voditeljica razvoja u udruzi SO DO, mentorica zagrebačkog SO DO Centra, član projektnog tima na razvoju El Sisteme u Istri, te uz to završava i magisterij na Pravnom fakultetu u Zagrebu.

Ivana Hauser, voditeljica EU projekta El Sistema u Istri

Muzikologinja i glazbenica s dugogodišnjim iskustvom u producentskom, organizacijskom i menadžerskom poslu. Ivana je završila jezičnu gimnaziju i srednju glazbenu školu u rodnoj Puli, te Muzičku akademiju u Zagrebu. Njezina je karijera raznovrsna – od pisanja glazbenih kritika, vođenja festivala, predavanja u glazbenoj školi, uredničkih i novinarskih poslova, vođenja tvrtke, do producentske pozicije u vodećoj hrvatskoj koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski.

Kreativnost, želja za stvaranjem kvalitetnijih društvnih situacija i podiznjem razine svijesti, osnovni su pokretač njezinog involviranja u kulturne i društvene projekte. U težnji za pomicanjem vlastitih granica i rušenjem predrasuda kroz komunikaciju sa suradnicima različitih osobnih i poslovnih profila, Ivana je odlučila priključiti se timu SO DO entuzijasta i prihvatiti ulogu voditeljice projekta El Sistema u Istri.

Rahela Došen, EU projekti

Rahela copy Rahela je počela učiti svirati klavir u dobi od četiri godine i to je ostala njena velika ljubav za cijeli život. Odabrala je ipak drugačiju karijeru i studirala Rusologiju (Istočno-europski studij).

Roditelji su joj Hrvati, ali je Rahela rođena, odrasla i školovala se u Nizozemskoj, pa je zahvaljujući tome vrlo rano razvila vještinu spajanja i povezivanja ljudi različitog porijekla. Nije stoga ni čudo da ona uživa u svojoj međunarodnoj karijeri. Radila je za nekoliko međunarodnih organizacija, kao na primjer u Ujedinjenim Narodima, u Europskom vijeću odvjetničkih komora i udruženja, kao i u Nizozemskoj državnoj administraciji. Više od 10 godina Rahela je za Europsku Komisiju kreirala, vodila i procjenjivala razne međunarodne projekte za izgradnju kapaciteta, za vrijeme kojih je živjela u Austriji, Belgiji, Hrvatskoj i Slovačkoj. Često su ju smatrali inovatoricom u ulogama koje je imala – pronalaženjem rješenja u kompleksnim političkim i drugim situacijama, pregovaranjem s državnim administracijama, povezivanjem stranaka različitog porijekla i poticanjem na ostvarivanje njihovih zajedničkih ciljeva.

U međuvremenu je glazba nastavila biti važan dio Rahelinog života, a šarolika glazba Latinske Amerike zauzela je posebno mjesto u njenom srcu.

Za vrijeme boravka u Hrvatskoj, Rahela je posjetila koncert Ricarda Luque-a i tom prilikom došla u doticaj s projektom El Sistema. Od tada je postala zagovaratelj programa El Sistema vjerujući da on može donijeti ogromnu vrijednost u živote djece u Hrvatskoj, kao i u naše društvo općenito. Istovremeno je uvidjela potencijal programa i vrijednost koju on može donijeti u Nizozemskoj, koja ima polarizirano društvo. Rahela je danas vrlo aktivna članica u udruzi SO DO, a bila je pozvana postati i članom upravnog odbora Sistema programa u Nizozemskoj.